Sistem dusuncesine neden ihtiyac duyulur?



Sistem düşüncesine neden ihtiyaç duyuluyor? Bunun iki sebebi vardır. Birincisi dünyadaki karmaşık sistemlerin zamanla artışıdır. Dünyadaki sistemler, küreselleşme, bilgi ve teknolojinin gelişimi ile gittikçe karmaşık bir hal alır (Laszlo, 1972). İkincisi, düşünme şekilleri ve geleneksel bilime hakim olan lineer düşünmenin sınırlı olmasıdır. Lineer düşünme, sistemin parçalarını derinlemesine inceleyemez, sistemin doğasını anlayamaz ve birbiriyle bağlantılı bir çok parçadan oluşan karmaşık sistemleri açıklayamaz (Wardman, 1994).

Lineer Düşünce ve Sistem Düşüncesi

Ullmer (1986), sistem yaklaşımının herhangi bir problemle karşılaşan zihnin problemi çözmek için olaylar arasındaki ilişkiyi araştıran bir davranışı olduğunu iddia eder. Senge, (2002) sistemli düşünme ve zihinsel modeller arasındaki ilişkiyi yorumlayarak, sistemli düşünmenin tekrarlanan ve değişen olaylar arasındaki çoklu bağlantı ilişkilerini anlamaya yardımcı bir araç olarak tanımlar. Senge (2002) ve diğerleri (Kim, 1999; O’Connor ve Mcdermott, 1997; Waring, 1996) sistemli düşünmeyi kullanan bireylerin zihinsel modellerini uygun zamanda değiştirebildiklerini, kendi düşünme şekillerini kontrol edip problem çözme süreçleri ile ilişkilendirebildiklerini iddia ederler.

Diğer araştırmacılar (Booth Sweeney, 2000; Draper, 1993; Frank, 2000; Ossimitz, 2000) sistemli düşünme becerisinin şu özelliklerini vurgulamaktadırlar; a) dinamik düşünme (gecikmeler, geribesleme döngüsü,dalgalanmalar), b) sistemin davranışının zamanla değişimini anlama (dinamik karmaşıklık), c) sistemin davranışının etkilerini geribesleme döngüleri ile gösterme, keşfetme, d) stok ve akış değişkenlerini ve aralarındaki ilişkileri belirleme, e) gecikmeleri tespit etme ve etkilerini araştırma, f) doğrusal (tek yönlü) olmamayı belirleme, g) bilimsel düşünme gibi bilişsel yetenekleri içerme.

0 yorum:

Copyright 2009 Eğitimde Sistem Dinamiği Yaklaşımı. All rights reserved.
Free WPThemes presented by Leather luggage, Las Vegas Travel coded by EZwpthemes.
Bloggerized by Miss Dothy